Każda pora roku niesie ze sobą pewne wyzwania. Jesienią przede wszystkim jest to wzmożone ryzyko zachorowań na różnego rodzaju przeziębienia, grypy czy infekcje. Znacznie łatwiej jest wyziębić organizm, a też nasze samopoczucie może być trochę obniżone, bo może przyczyniać się do tego fakt, że jesienią mamy mniej możliwości czerpania z energii słonecznej. Dlatego też produkcja witaminy D jest mniejsza, co bezpośrednio wpływa na nasz nastrój. Jak na to nie patrzeć, jesień może być prawdziwym wyzwaniem i to z wielu względów. Czy możemy w jakiś sposób pomóc sobie poprzez odpowiednią dietę?
Odporność zaczyna się w jelitach? To prawda!
Być może już wielokrotnie słyszeliśmy ten slogan reklamowy, ale warto wziąć pod uwagę, że jest w nim trochę prawdy. W naszych jelitach znajduje się bardzo wiele pożytecznych bakterii, dzięki którym nasz organizm jest odporny na ataki patogenów z zewnątrz. Dlatego też w okresach wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje, przeziębienia czy grypę, dobrze jest zadbać o odbudowę swojej mikroflory jelitowej. Dietetyk Projekt Zdrowie może doradzić nam, w jaki sposób możemy urozmaicić naszą codzienną dietę, aby była bardziej przyjazna dla naszego układu pokarmowego i wspierała naszą odporność. W dużej mierze chodzi tutaj o przyjmowanie pożytecznych kultur bakterii, które bezpośrednio wpływają na to, jak nasz organizm jest odporny na ataki z zewnątrz. Takie żywe kultury bakterii możemy znaleźć na przykład w wielu przetworach mlecznych, ale możemy też przyjmować probiotyki w formie suplementów. W tym przypadku powiedzenie o tym, że odporność buduje się od wewnątrz, jak najbardziej ma znaczenie.
Przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy D
Jest to tak naprawdę jedna z niewielu witamin, którą koniecznie trzeba suplementować. Jej zażywanie zyskuje na znaczeniu szczególnie w okresie jesiennym, kiedy dzień staje się krótszy, a ilość energii słonecznej, jaka do nas dociera, jest mniejsza. Zanim jednak zaczniemy przyjmować witaminę D w odpowiednich dawkach, dobrze jest przynajmniej raz w roku wykonać sobie badanie z oznaczeniem jej poziomu w organizmie. Wówczas mamy konkretną informację o tym, czy rzeczywiście musimy suplementować ją w bardzo dużych dawkach, czy może wystarczą odrobinę mniejsze porcje. Witamina D jest bardzo istotna pod kątem naszej odporności.
Inne produkty żywieniowe, które warto dodać do swojego jadłospisu
Dietetyk może doradzić nam, jakie produkty warto uwzględnić w jadłospisie, a one będą wspierały naszą odporność. Oczywiście mogą to być warzywa i owoce, które zawierają w sobie witaminę C. Zaleca się oczywiście, aby była to cytryna, ale także natka pietruszki czy też szpinak. Silny organizm to też taki organizm, który jest dobrze odżywiony i w którym nie występują żadne niedobory pokarmowe. Dbajmy więc o to, aby nasza dieta była jak najbardziej zróżnicowana, a także zawierała warzywa i owoce, chociaż systematycznie ich ilość i dostępność może się zmniejszać. W razie konieczności możemy zawsze sięgnąć po suplementy diety, mając jednak świadomość, że stanowią one tak naprawdę sproszkowaną żywność i w żaden sposób nie leczą.








