Dieta idealna na jesień

Każda pora roku niesie ze sobą pewne wyzwania. Jesienią przede wszystkim jest to wzmożone ryzyko zachorowań na różnego rodzaju przeziębienia, grypy czy infekcje. Znacznie łatwiej jest wyziębić organizm, a też nasze samopoczucie może być trochę obniżone, bo może przyczyniać się do tego fakt, że jesienią mamy mniej możliwości czerpania z energii słonecznej. Dlatego też produkcja witaminy D jest mniejsza, co bezpośrednio wpływa na nasz nastrój. Jak na to nie patrzeć, jesień może być prawdziwym wyzwaniem i to z wielu względów. Czy możemy w jakiś sposób pomóc sobie poprzez odpowiednią dietę?

Odporność zaczyna się w jelitach? To prawda!

Być może już wielokrotnie słyszeliśmy ten slogan reklamowy, ale warto wziąć pod uwagę, że jest w nim trochę prawdy. W naszych jelitach znajduje się bardzo wiele pożytecznych bakterii, dzięki którym nasz organizm jest odporny na ataki patogenów z zewnątrz. Dlatego też w okresach wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje, przeziębienia czy grypę, dobrze jest zadbać o odbudowę swojej mikroflory jelitowej. Dietetyk Projekt Zdrowie może doradzić nam, w jaki sposób możemy urozmaicić naszą codzienną dietę, aby była bardziej przyjazna dla naszego układu pokarmowego i wspierała naszą odporność. W dużej mierze chodzi tutaj o przyjmowanie pożytecznych kultur bakterii, które bezpośrednio wpływają na to, jak nasz organizm jest odporny na ataki z zewnątrz. Takie żywe kultury bakterii możemy znaleźć na przykład w wielu przetworach mlecznych, ale możemy też przyjmować probiotyki w formie suplementów. W tym przypadku powiedzenie o tym, że odporność buduje się od wewnątrz, jak najbardziej ma znaczenie.

Przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy D

Jest to tak naprawdę jedna z niewielu witamin, którą koniecznie trzeba suplementować. Jej zażywanie zyskuje na znaczeniu szczególnie w okresie jesiennym, kiedy dzień staje się krótszy, a ilość energii słonecznej, jaka do nas dociera, jest mniejsza. Zanim jednak zaczniemy przyjmować witaminę D w odpowiednich dawkach, dobrze jest przynajmniej raz w roku wykonać sobie badanie z oznaczeniem jej poziomu w organizmie. Wówczas mamy konkretną informację o tym, czy rzeczywiście musimy suplementować ją w bardzo dużych dawkach, czy może wystarczą odrobinę mniejsze porcje. Witamina D jest bardzo istotna pod kątem naszej odporności.

Inne produkty żywieniowe, które warto dodać do swojego jadłospisu

Dietetyk może doradzić nam, jakie produkty warto uwzględnić w jadłospisie, a one będą wspierały naszą odporność. Oczywiście mogą to być warzywa i owoce, które zawierają w sobie witaminę C. Zaleca się oczywiście, aby była to cytryna, ale także natka pietruszki czy też szpinak. Silny organizm to też taki organizm, który jest dobrze odżywiony i w którym nie występują żadne niedobory pokarmowe. Dbajmy więc o to, aby nasza dieta była jak najbardziej zróżnicowana, a także zawierała warzywa i owoce, chociaż systematycznie ich ilość i dostępność może się zmniejszać. W razie konieczności możemy zawsze sięgnąć po suplementy diety, mając jednak świadomość, że stanowią one tak naprawdę sproszkowaną żywność i w żaden sposób nie leczą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here