owoc liofilizowany

Współczesne projekty z obszaru technologii żywieniowych nieustannie zaskakują swoim innowacyjnym podejściem. Tym razem mamy do czynienia z ambitnym celem, jakim jest stworzenie pierwszego na świecie liofilizatora żywności dedykowanego do użytku domowego. W centrum zainteresowania jest rynek europejski, który stawia wiele wymagań, na które projektowani odpowiedzieć.

Podstawowym założeniem dla tego projektu jest stworzenie urządzenia o niskim zużyciu energii, które jednocześnie będzie w pełni funkcjonalne, zgodnie z nowoczesnymi standardami technologicznymi. Projekt zakłada, że wszystkie podzespoły urządzenia, w tym kluczowa pompa próżniowa, będą zintegrowane pod jedną obudową. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na wymiary obudowy, które umożliwią instalację liofilizatora w większości domowych kuchni.

Nowoczesne sterowanie i system detekcji anomalii

Ciekawym rozwiązaniem będzie możliwość sterowania urządzeniem za pośrednictwem intuicyjnego panelu dotykowego oraz dedykowanej aplikacji mobilnej. Dzięki temu, użytkownicy będą mogli na bieżąco monitorować parametry procesu liofilizacji. Jego zadaniem będzie ciągła analiza poprawności działania poszczególnych systemów i podzespołów, co ma gwarantować niezawodność i bezpieczeństwo pracy urządzenia.

By sprostać postawionemu wyzwaniu, przewidziane są prace o charakterze badań przemysłowych, rozwojowych i przedwdrożeniowych. Na etapie tych prac zostaną opracowane, przetestowane i zoptymalizowane kluczowe elementy i systemy liofilizatora domowego. Znajdzie się w nich między innymi specjalistyczna komora próżniowa o prostopadłościennym kształcie. Jej wewnętrzna powierzchnia ścian zostanie zaprojektowana tak, aby minimalizować rozwiązanie docelowe, pełniąc jednocześnie funkcję pułapki lodowej.

Prace nad liofilizatorem w toku: pierwsze sukcesy i plany na przyszłość

Prace nad liofilizatorem domowym FrostX są już w pełnym toku. Pierwsze przeprowadzone procesy liofilizacji przyniosły bardzo obiecujące rezultaty. Z dumą możemy przedstawić liofilizowane mięsa, w tym krewetki i szynkę, które przeszły już proces liofilizacji.

Zgodnie z obserwacjami rynku, jednymi z najczęściej liofilizowanych produktów są owoce i warzywa. Z tego powodu, wielki nacisk kładziemy na optymalizację parametrów procesu, tak aby zachować 100% wartości odżywczych produktów, a jednocześnie minimalizować zużycie energii. Do osiągnięcia tego celu wykorzystujemy zgromadzone doświadczenie i wiedzę z poprzednich lat, kiedy to pracowaliśmy nad liofilizatorami serii M i L.

Liofilizowane dania gotowe zdobywają coraz większą popularność. Stanowią lekkie i pełnowartościowe posiłki, które idealnie sprawdzają się w podróży. Aby przywrócić danie do pierwotnej formy, wystarczy zalać je gorącą wodą i odczekać kilka minut.

Liofilizator domowy FrostX https://frostx.pl/pl/liofilizatory-dla-domu/ jest odpowiedzią na różne potrzeby konsumentów. Niezależnie od tego, czy planujesz długą górską wycieczkę, czy po prostu chcesz zmniejszyć ilość marnowanej żywności, z naszym urządzeniem będziesz mógł liofilizować swoje dania i przechowywać je bez ryzyka zepsucia przez bardzo długi czas. Jest to innowacyjność, która ma szansę zrewolucjonizować nasze domowe kuchnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here