Steki wieprzowe są niezwykle popularnym daniem kuchni amerykańskiej. Na pewno nie jest nam on obcy również w naszym kraju. Coraz częściej decydujemy się wrzuć na grilla kawał porządnego mięsa, jeszcze lepiej jak jest ono z kością. W kuchni mięsożerców od lat niezmiennie króluje smaczny i pożywny, stek wieprzowy tomahawk. Ten rodzaj steku jest niczym innym, jak kawałkiem porządnego schabu wraz z wieprzową kością żebrową. Na pewno wielu z was nie jednokrotnie nosiło się z zamiarem przygotowania steku wieprzowego tomahawk we własnym zaciszu domowym. Jednak z pewnością pojawiły się pewne obawy co do rzetelności przepisów dostępnych w Internecie, a także co do naszych własnych umiejętności kucharskich. Okazuje się, że nie trzeba być prawdziwym wirtuozem kuchni i mięs, by móc cieszyć się soczystym i dobrze przyprawionym stekiem wieprzowym tomahawk we własnym domu. Przedstawiamy niezwykle prosty przepis, który jest gwarancją na udany obiad w amerykańskim stylu.
Co będzie nam potrzebne?
Okazuje się, że tradycyjny stek wieprzowy tomahawk jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jednak na przestrzeni lat, wielokrotnie zdarzało się ten tradycyjny przepis ulepszać. Jest on bowiem świetną bazą, do przygotowywania różnorodnych wariacji tego pysznego dania. Warto więc nieco zaszaleć i podkręcić smak mięsa, które w tradycyjnym przepisie było doprawione jedynie solą i pieprzem, a także gałązką rozmarynu. W pierwszej kolejności jednak musimy wybrać się na zakupy. Co będzie nam potrzebne by przyrządzić stek wieprzowy tomahawk? Oto krótka lista:
- steki wieprzowe z kością- ich ilość uzależniona jest od ilości osób, pamiętajmy jednak by mięso było świeże i różowe, bez zbędnego tłuszczu.
- dwie- trzy gałązki rozmarynu- może być suszony jeśli nie mamy dostępu do świeżego
- dwa ząbki czosnku
- sól- do smaku i przyprawienia mięsa
- grubo zmielony, czarny pieprz- do przyprawienia mięsa
- popularny, kultowy, amerykański sos barbecue- posłuży on nam do wykonania marynaty
- sos sojowy- około 2-3 łyżeczki
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia
Jak krok po kroku przygotować stek wieprzowy tomahawk?
Skoro mamy już wszystkie niezbędne produkty, możemy zabrać się za przygotowanie dania. W pierwszej kolejności mięso z kością dokładnie płuczemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Warto umieścić nasze steki w dużej misce. W tym momencie możemy rozpocząć przygotowanie marynaty z sosu barbecue, oliwy z oliwek, a także 2 lub 3 łyżeczek sosu sojowego- w zależności od potrzebnej ilości. Mięso nacieramy marynatą i przykrywamy folią na około godzinę. W międzyczasie należy obrać ząbki czosnku, a także oderwać około 3-4 igiełki świeżego rozmarynu lub dodać garść suszonego. Składniki umieścić w moździerzu i ucierać na gładszą masę po czym dodać nieco soli. Po godzinie wyciągamy mięso z marynaty i nacieramy przyprawami, które utarliśmy w moździerzu. Kolejno oprószamy mięso czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą, by ponownie nakryć je folią i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Po upływie tego czasu mięsa wyciągamy z lodówki i przystępujemy do rozgrzania naszego grilla. Układamy steki i grillujemy je na mocno rumiany kolor z obu stron, powinno to zająć około 20 minut. Na stronie https://braciabudnik.pl/ znajdziemy więcej interesujących przepisów mięsnych – sprawdź!